Adrenální adenom

Lipoma

Registrace: 20.12.2015 Příspěvky: 3 Poděkoval: 0krát Poděkoval: 0krát ->

Dobrý den Vladimir Eduardovich!

Mohl byste prosím posoudit své hodnocení na základě výsledků výzkumu.

Moje matka byla v listopadu 2014 v nemocnici kvůli problémům se srdcem. Již mnoho let trpí hypertenzí, ale v tomto případě došlo k přerušení srdeční frekvence (objevil se „srdeční“ kašel), které podle lékaře způsobila její horlivá touha věnovat se fyzické aktivitě - cvičení s činkami ve věku 69 let. V důsledku toho byla propuštěna s úpravou léků na hypertenzi..

Ale zatímco byla v nemocnici, bylo provedeno CT břišní CT s kontrastem. Výsledek:

V těle pravé nadledviny jsou vizualizovány dvě nodulární formace o rozměrech 18x17x16,5 mm a 17x14x19 mm s hustotou 11 jednotek N, homogenní struktura s jasnými rovnoměrnými konturami akumuluje během studie kontrastní látku: hustota se zvyšuje v parenchymální fázi až na +36 jednotek N, ve zpožděné fázi klesá na + 8 jednotek. Okolní vlákno je strukturální.

Endokrinolog si všiml, že je třeba zkontrolovat, a Bůh ho nechal jít.

V prosinci tohoto roku (tj. Uplynul rok) jsme zopakovali CT:

V těle pravé nadledviny jsou vizualizovány dvě nodulární formace o velikosti 18x16x15mm a 17x14x18 mm s hustotou 13 jednotek N, homogenní struktura s jasnými rovnoměrnými konturami akumuluje během studie kontrastní látku: hustota se zvyšuje v parenchymální fázi na + 37- + 41 jednotek N, se zpožděním fáze klesá na + 8- + 12 jednotek H. Okolní vlákno je strukturální.
Závěr: CT obraz bez negativní dynamiky ve srovnání se studií pro rok 2014.

S tímto výsledkem a klidem jsme šli opět k endokrinologovi. Byl jsem viděn jiným lékařem, který byl překvapen, že jsme nebyli posláni k chirurgovi dříve v roce 2014, a řekl, že ukazatele se z hlediska hustoty třikrát zvýšily! (pro nás jsou tato čísla přirozeně temný les a my jsme se jednoduše spoléhali na pozitivní závěr ČT, že nedošlo k žádným změnám)

Byli jsme posláni k lékaři. do centra Pirogov na konzultaci, ale kvůli dohodě jsme byli odsouhlaseni až v lednu kvůli prázdninám.

Přirozeně se velmi obáváme, neznámé děsí. Můžete uvést svůj názor - na co se naladit.

Po prosincovém CT byly provedeny následující testy:

1. Renin - 3,5 μU / ml - analýza byla provedena vsedě. Normy: stojící 4,4-46,1; ležící 2,8-39,9.
2. Aldosteron - 5,46 ng / dl - analýza byla provedena vsedě. Normy: stojící 2,56-44,5; ležící 1,97-26,0.
3. Kortizol - 362,5 nmol / l. Normální ráno 101,2-535,7.
4. Kortizol po 1mg dexamethasonu - 31nmol / l.
5. Metanefriny běžné v moči za den - 108 mkg / den. Referenční interval 10-345.
6. V obecné klinické analýze je ESR zvýšena - 23. Norma je až 15.

Mámě je 69 let, výška 155, váha 72 kg.

_______
Děkujeme vám za pozornost našemu problému..

adrenální adenom

Je mi 38 let, objevil jsem vzdělání letos v říjnu, náhodou na ultrazvuku břišní dutiny, opět s odkazem na gastrointestinální bolesti v oblasti žaludku, po odstranění žluči před 9 lety, pravidelně několikrát ročně řeším tyto problémy s gastrointestinálním stejně. Trpěl jsem PA (záchvaty paniky) za poslední 3 roky, před rokem pilot pekelný serlift a útoky prošly, nyní na nervy VŠECHNO eskalovalo v útocích - vše v kasice. to může také dát aktivní nádor, jak řekl endokrinolog, testy na potraviny by měly být provedeny až v pondělí, peníze byly nalezeny. jsou drazí.
zde je závěr CT:
POČÍTAČOVÝ TOMOGRAFICKÝ PROTOKOL.
Věk 38, žena.
Kontrast - Visipak 320 v / v + orální
Rovina řezu je axiální, tloušťka řezu 5 mm, 5 mm

Na sérii získaných tomogramů břišní dutiny je játra obvykle umístěna, není zvětšena, její struktura je homogenní, bez fokálních změn, se signálem normální intenzity. Intrahepatální žlučovody, běžný žlučovod nedilatovaný.
Žlučník byl odstraněn pomocí kovových spon.

Pankreas není zvětšený. Jeho struktura je homogenní, hrudkovitá. Potrubí Wirsung není rozšířeno. Parapankreatické vlákno se nemění.

Ledviny jsou obvykle lokalizovány. Tvar, rozměry a struktura se nezmění.

ChLS a močovody nejsou rozšířené, kameny s P-kontrastem neobsahují.

Slezina je normální velikosti, struktura je homogenní, další lobule až
11 mm.

Levá nadledvina normálního tvaru, velikosti, polohy a struktury.

V TĚLU A BOČNÍ NOHĚ SPRÁVNÉHO ADRENÁLU JE URČENA HYPODENZIVNÍ OVOIDNÍ FORMA, S JASNÝMI ​​hladkými konturami, VELIKOSTI AŽ 30x22,5 mm, NESTAVUJE KONTRAST.

V břišní dutině nebyla nalezena žádná volná tekutina.
Lymfatické uzliny břišní dutiny a retroperitoneální prostor nejsou definovány.

ZÁVĚR: CT známky tvorby pravé nadledviny (pravděpodobný odenom).
Doporučuje se konzultace s endokrinologem. Pozorování v dynamice.
27.10.2016

Téma: Adrenální adenom

Dobrý den, doktore!
V dubnu tohoto roku mi poprvé vyskočil krevní tlak (160/100). Kardiolog navrhl vyšetřit ledviny na ultrazvukové vyšetření, našli adenom levé nadledviny. Počítačová tomografie potvrdila diagnózu: adenom levé nadledviny 1,5 x 2 cm..
První krevní test kortizolu: 827,93 n mol / l
RPSN: 0,22 nb / ml / hod
TSH: 1,25 IU / ml
K: 4,71 mmol
Na: 147,1 mmol
Analýza moči pro mandle na to: negativní reakce.
O měsíc později.
Druhý krevní test na kortizol: 753 n mol / l
večer jsem vzal "dexamethason" 2 tab. a ráno daroval krev
pro kortizol: 69,91 n mol / l
Lékař řekl, že adenom není aktivní, je třeba ho sledovat, není nutná žádná léčba a o šest měsíců později bude nutné podstoupit další vyšetření.
Po užití uplynulo 15 dní a znovu jsem měl stejné příznaky: vnitřní třes, hlava je jako někoho jiného, ​​tlak stoupá. Jak mohu žít těchto šest měsíců?
Je mi 53 let, jsem vegetarián, kouřím, 15 let nepoužívám alkohol (ani pivo), proti kávě.
Poraďte prosím, co lze udělat, nebo změnit stravu, cvičit, cvičit jógu, co je třeba změnit v mém životě, aby tato bolest zmizela (protože ji nelze léčit léky).
Pomoc prosím.
dík.

Máte hormonálně neaktivní nadledvinový adenom a nemůže to nijak ovlivnit vaši pohodu a zvýšení krevního tlaku s tím nesouvisí. Bohužel je o vás málo informací.
Je vám 53 let. Toto je věk hormonálních změn v těle, během tohoto období často dochází ke zvýšení krevního tlaku a špatnému zdraví. Hypertenze se často objevuje. Omezte příjem soli, přestaňte kouřit, cvičit, chodit, plavat, dávat pozor na váhu - trochu jíst, ale častěji (4–6krát denně). Užívat antihypertenziva (léky snižující krevní tlak, předepsané lékařem nebo kardiologem). Užívejte Afobazole 1x3 r denně po dobu jednoho měsíce - prodává se přes přepážku bez lékařského předpisu. Hlavní věcí je být v klidu a všechno bude v pořádku a po šesti měsících znovu zkontrolovat nadledviny.

endokrinolog, kandidát lékařských věd
specialista nejvyšší kvalifikační kategorie
Nagy Julia Gaborovna

Polyklinický komplex
St. Petersburg, Moskovsky pr., 22
Telefon: 777-97-77

Dobrý den, drahá Julia Gaborovna!
Moc děkuji za doporučení.
Píšete, že je o mně málo informací. Mohu vám také říct něco o sobě: moje výška je 164 cm, váha 65 kg (váha k 1.10.08), moje stálá váha je 70 kg. vydržel několik let, a když přesně jsem ztratil 5 kg na váze. Nevím. První vysoký krevní tlak 170/100 jsem měl v dubnu. Nyní mám konstantní krevní tlak 145/100. V životě byl můj pracovní krevní tlak 120/80. Po stanovení diagnózy nadledvinového adenomu jsem se rozhodl být kompletně vyšetřen, testy se zdají být normální, normální je také hladina cukru v krvi. Bylo mi však řečeno, že mám chronickou pankreatitidu. A v tomto ohledu jsem začal dodržovat jemnou dietu pro pankreas, tj. Jím jídlo v páře, ze stravy jsem úplně vyloučil sůl. Ale se sladkostmi to stále nedokážu, mám velmi rád sladkosti, čokoládu.
Tuto dietu sleduji 2 měsíce..
Při poslední schůzce mi endokrinolog předepsal "lizoril" 1 kartu. ráno ke snížení tlaku, ale anatomie říká, že je třeba brát to opatrně, pokud držíte dietu s nízkým obsahem soli nebo bez soli. A teď nevím, co mám dělat, bojím se brát prášky. Poraďte, prosím, možná lze ke snížení krevního tlaku užít nějaké jiné pilulky.
dík.

dobré odpoledne!
Nemusíte úplně vyloučit sůl ze stravy, musíte ji snížit na 4-5 gramů. denně. Můžete si vzít Enap nebo Enalapril 10 mg. 1/4 tab. * 2krát denně. Účinek se nevyvíjí okamžitě, ale po 5-7 dnech, pokud krevní tlak neklesne při této dávce po 2 týdnech, pak se dávka zvýší na 1/2 kartu * 2krát denně.

endokrinolog, kandidát lékařských věd
specialista nejvyšší kvalifikační kategorie
Nagy Julia Gaborovna

Polyklinický komplex
St. Petersburg, Moskovsky pr., 22
Telefon: 777-97-77

Milá Julia Gaborovna, moc vám děkuji za doporučení, laskavost a soucit.

být zdravý!
Děkujeme, že jste nás kontaktovali!

endokrinolog, kandidát lékařských věd
specialista nejvyšší kvalifikační kategorie
Nagy Julia Gaborovna

Polyklinický komplex
St. Petersburg, Moskovsky pr., 22
Telefon: 777-97-77

ahoj, moje matka má nadledvinový adenom, lze to vyléčit bez operace??
existují nějaké lidové prostředky??
Díky předem!!

Dobrý den, jmenuji se Andrey, je mi 41 let, váha-115, výška-178, v březnu mi vyskočil krevní tlak o 260 na 130, neustále šli pít concor a pretarium, tlak se malými skoky vrátil k normálu, ale můj zdravotní stav se nezlepšil, neustálý vnitřní třes, končetiny jsou horké a studené, pulzující bolest v zádech hlavy a hrudníku, ultrazvuk odhalil adenom pravé nadledviny byl odeslán na mri, analýzy: adrenalin: 66,8 normální adrenalin-135,7 kortizol-549,061 aldosteron-2,052 velikost pravá nadledvina - 4,84 * 3,83, navrhněte operaci, poraďte, co dělat v této situaci. Díky předem!

Vyrábejte denně metanefrin v moči, poměr aldosteron-renin, denní kortizol v moči.

S pozdravem Alexander Jurijevič.

provedl analýzu moči na obsah katecholaminu, anrenalin-66,8, noradrenalin-135,7.

Jaké jsou laboratorní standardy a jednotky měření??

S pozdravem Alexander Jurijevič.

denní výdej moči (ml) -1500 ml. Denní vylučování katecholaminů močí: Adrenalin-66,8! Norepinefrin-135,7! Norma: 12,0-43,7! 47,3-591!

Naposledy upravil nedug44158; 12.11.2012 v 11:44.

denní výdej moči (ml) -1500 ml. Denní vylučování katecholaminů močí: Adrenalin-66,8! Norepinefrin-135,7! Norma: 12,0-43,7! 47,3-591!

Toto ještě není diagnóza FEO. Udělej, co jsem navrhl. Začněte s 24hodinovým metanefrinem v moči.

S pozdravem Alexander Jurijevič.

[QUOTE = Nagy YG; 1874220] Máte hormonálně neaktivní nadledvinový adenom a nemůže ovlivnit vaši pohodu a zvýšení krevního tlaku s tím nesouvisí..

NEMŮŽE. NEPŘIPOJENÝ. Možná je kortizol pod 1000 také „věk“. Vyhnat takové „lékaře“ z profese. Tam, kde je kortizol, hledejte adrenalin. Nehrajte si s dexamethasonem. Vedlejší účinky z něj nezmizí po stažení. Adrenergní blokátory pod tlakem situaci jen zhorší. Adenom je možné „uklidnit“ pouze v malých dávkách mamomitů, a pokud je opravdu špatný, přidejte peritol (pozor, může mít silný sedativní a depresivní účinek). Nikdy nekuřte (kortizol + homocystein = ateroskleróza). Pro částečnou neutralizaci kortizolu - granulovaný lecitin a zvýšení sacharidů. Spánek nejméně 8 hodin, vč. a po obědě. Fyzické cvičení je povinné, ale s mírou, aerobní chůze nebo jízda na kole, plavání a 3-4krát týdně. krátké půl hodiny anaerobní (intenzivní). Vitamíny B12 a kyselina listová jsou nezbytné pro snížení homocysteinu (tyto vitamíny se nacházejí v játrech a zelených listech zvířat). Možná je to maximum, čeho lze dosáhnout bez chirurgického zákroku k odstranění nadledvin (což lze provést v Rusku, ale po předchozím napsání závěti).

Adenom levé nadledviny

Pokud nerozumíte mé odpovědi, považujete ji za neúplnou nebo máte další dotazy - napište do komentáře k vaší otázce na webu a já se pokusím pomoci (nepište prosím do soukromých zpráv).

Pokud chcete něco objasnit, ale nejste autorem této otázky, napište svou otázku na stránku https://www.consmed.ru/add_question/, jinak vaše otázka zůstane nezodpovězena. Lékařské otázky v soukromých zprávách zůstanou nezodpovězeny.

Zveřejnění informací o možném střetu zájmů: Dostávám finanční náhradu ve formě nezávislých výzkumných grantů od společností Servier, Sanofi a Ministerstva zdravotnictví RF.

MRI je jako fotografie, to znamená, že ukazuje něco, co je vždy ve stejné pozici. MRI nevykazuje funkční poruchy, jako jsou křeče. Myslím tím, že MRI není ani nutné, ani dostatečné vyšetření k identifikaci příčiny bolesti břicha. Něco, co může ukázat, že něco nemůže.

Vápník také neukazuje příčiny bolesti a neumožňuje posoudit hormonální aktivitu nadledvin. To znamená, že „extra“ testy mohou více zaměňovat a nepomáhat s diagnostikou..

Formálně je váš výsledek vyšší než obvykle, ale může to znamenat laboratorní chybu nebo chybu ve sběru / přepravě krve, nejen chorobu. Pro srovnání symptomů a abnormalit v analýzách je zapotřebí lékaře na plný úvazek. Pokud si navzájem neodpovídají, pak věří spíše symptomům než analýzám..

Vzhledem ke zvláštnostem přípravy krve na testy atd. všechny testy v Rusku se nejlépe provádějí na lačno, pokud není výslovně uvedeno jinak. Včetně vápníku.

To, co jsem popsal výše (Taktika při zjišťování (pravděpodobně) insidentalomy je následující: jdete na osobní schůzku s endokrinologem, on (a) prozkoumá a požádá vás o přítomnost / nepřítomnost známek nadměrné hormonální aktivity nadledvin; pokud tyto příznaky vidí lékař na plný úvazek, pak k vyloučení vhodné diagnózy předepíše krevní testy (někdy - denní moč). Pokud MRI nenaznačuje hustotu vzdělání v Hounsfieldových jednotkách (HU), pak je hodnota takového vyšetření nižší. To však neznamená, že je nutné MRI přepracovat.) obsahuje odpověď na velkou některé z vašich otázek, například k otázce týkající se testů a příznaků.
Pravděpodobně byste neměli hledat příznaky v sobě, protože jsou nespecifické, tj. mají různé nemoci. A lékař na plný úvazek může kombinací znaků rozhodnout, zda je či není spojen, a můžete se mýlit.

Na otázku benignosti do určité míry odpovídá MRI - samotné jednotky Hounsfielda.

Proč neškodné nejsou odstraněny - protože výhody jsou zpravidla menší než škoda z takové operace.

Pokud je hustota formace popsána ne v jednotkách, ale ve srovnání s jinými tkáněmi, pak je to také informace, jen méně přesná, což naznačuje osobní pohled na disk pomocí MRI. Ty. na otázku o malignitě je možné odpovědět, ale nebudu se v nepřítomnosti zavazovat podle údajů, které jste uvedli.

Pokud se jedná o insidentalomu, nemusíte ji mazat.

Můžete hádat a já jsem tento předpoklad učinil v jedné z předchozích odpovědí. Také jsem uvedl podmínky, za kterých můžete udělat něco víc než předpoklad.

I když se jedná o insidentalomu, neznamená to automaticky, že roste nebo neroste. Možná tak a tak.

Jakékoli vzdělání má pravděpodobnost malignity, ale pravděpodobnost závisí na tom, o jaký druh vzdělání jde.

Nedělejte předpoklady o předpokladech. Předpoklady nenahrazují nutnost navštívit lékaře na plný úvazek a / nebo provádět další vyšetření, pokud chcete získat přesnější odpověď.

Stojí za to udělat MRI hlavy - podle mého názoru a na základě vašeho popisu není taková potřeba.

Je nepravděpodobné, že příznaky, které jste popsali nyní, budou mít endokrinní příčiny (a to, co bylo zjištěno v nadledvině na MRI, je náhodné zjištění, a nikoli příčina těchto příznaků). To znamená, že další léčba by měla být projednána osobně s terapeutem nebo gastroenterologem..

Nádor nadledvin.

Doporučené příspěvky

Připojte se k našim diskusím!

Chcete-li přidat komentář, musíte být uživatelem.

Vytvořit účet

Zaregistrujte se a získejte účet. Je to jednoduché!

Vejít do

Již zaregistrované? Přihlaste se zde.

Aktuálně sleduje 0 uživatelů

Na této stránce nejsou žádní uživatelé..

Populární témata

Autor: Kuzya2020
Vytvořeno před 8 hodinami

Autor: Tarakashka
Vytvořeno před 1 hodinou

Autor: lis174
Vytvořeno před 10 hodinami

Autor: Irishka)
Vytvořeno před 7 hodinami

Autor: ArinaSochi
Vytvořeno před 13 hodinami

Autor: Olga_kk
Vytvořeno před 5 hodinami

Autor: Kotik_obormotic
Vytvořeno před 3 hodinami

Recenze klinik

O webu

Rychlé odkazy

  • O webu
  • Naši autoři
  • Nápověda k webu
  • Reklamní

Oblíbené sekce

  • Fórum pro plánování těhotenství
  • Grafy bazální teploty
  • Knihovna reprodukčního zdraví
  • Recenze klinik o lékařech
  • Komunikace v klubech pro PDR

Materiály zveřejněné na našich webových stránkách slouží pro informační účely a jsou určeny pro vzdělávací účely. Nepoužívejte je prosím jako lékařskou pomoc. Stanovení diagnózy a volba léčebné metody zůstává výhradní výsadou vašeho ošetřujícího lékaře!

Levý adrenální adenom

MRI diagnostikováno s adenomem levé nadledviny. Řekněte mi, je nutné podstoupit operaci? Může to způsobit úzkost a stres, tachykardii? Co je potřeba před vyšetřením? Kortizol byl užíván ráno, zvýšený.

Věk: 30

Chronická onemocnění: HIV

Ve službě Zeptejte se lékaře je k dispozici online konzultace endokrinologa o jakémkoli problému, který se vás týká. Lékařští odborníci poskytují konzultace nepřetržitě a zdarma. Zeptejte se a hned dostanete odpověď!

Pokud máte podobnou nebo podobnou otázku, ale nenašli jste na ni odpověď, zeptejte se svého lékaře online.

Pokud chcete získat podrobnější lékařskou pomoc a problém vyřešit rychle a individuálně - položte placenou otázku v soukromé osobní zprávě. být zdravý!

Adrenální adenom

Související a doporučené otázky

3 odpovědi

Prohledávání stránek

Co když mám podobnou, ale jinou otázku?

Pokud jste mezi odpověďmi na tuto otázku nenašli informace, které potřebujete, nebo pokud se váš problém mírně liší od předloženého problému, zkuste požádat lékaře na stejné stránce o další otázku, pokud souvisí s hlavní otázkou. Můžete také položit novou otázku a naši lékaři ji po chvíli zodpoví. Je to zdarma. Informace, které potřebujete, můžete také vyhledat v podobných otázkách na této stránce nebo prostřednictvím stránky pro vyhledávání na webu. Budeme velmi vděční, pokud nás doporučíte svým přátelům na sociálních sítích..

Medportal 03online.com provádí lékařské konzultace formou korespondence s lékaři na tomto webu. Zde získáte odpovědi od skutečných odborníků ve svém oboru. V tuto chvíli na webu můžete získat poradenství v 50 oblastech: alergik, anesteziolog-resuscitátor, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetik, gynekolog, homeopat, dermatolog, dětský gynekolog, dětský neurolog, dětský urolog, dětský endokrinní chirurg, dětský endokrinní chirurg, specialista na infekční nemoci, kardiolog, kosmetička, logopéd, ORL specialista, mammolog, lékařský právník, narkolog, neuropatolog, neurochirurg, nefrolog, výživový poradce, onkolog, urolog, ortoped-traumatolog, oftalmolog, pediatr, plastický chirurg, revmatolog, psycholog, radiolog, sexuolog-androlog, zubař, tricholog, urolog, lékárník, fytoterapeut, phlebolog, chirurg, endokrinolog.

Odpovídáme na 96,64% otázek.

Adrenální adenom

Bylo zjištěno, že máma má nadledvinový adenom. Velikosti jsou malé, ale zdraví se silně odráží. Neustálé tlakové útoky atd. Musím udělat operaci.

Kdo čelil, řekněte mi, jak jste provedli operaci? Na internetu píšou, že pokud je adenom malý, pak se punkce odstraní. A lékař říká, že je nutné řezat a odstranit samotnou nadledvinu (to je lékař v sanatoriu, na to se nespecializuje. Stanovila diagnózu, ale možná nezná podrobnosti operace)

Moje máma je strašidelný zbabělec a pokud předem zjistí, že všechno bude tak obtížné, nebude s operací vůbec souhlasit (

Recenze operace adenomu levého nadledvin

Děkujeme, zavoláme vám zpět do 1 hodiny v pracovní době
(od 8 do 21 moskevského času).

Tato uživatelská smlouva je veřejným dokumentem správce stránky www.puchkovk.ru (dále jen správce) a určuje postup pro používání stránky www.puchkovk.ru ze strany správce (dále jen návštěvník), která patří správci, a zpracování, ukládání a další použití informací, které správce obdržel od Návštěvník na webových stránkách správce. Správce webu může tuto uživatelskou smlouvu kdykoli změnit bez upozornění návštěvníka webu.

  • Návštěvník webu, ponechávající veškeré informace přímo či nepřímo konkrétnímu nebo identifikovatelnému jednotlivci (dále jen - osobní údaje), potvrzuje, že si přečetl tuto uživatelskou smlouvu a souhlasí s ní.
  • Ve vztahu ke všem poskytnutým osobním údajům dává návštěvník správci úplný souhlas s jejich zpracováním.
  • Správce stránek zaručuje návštěvníkovi, že zpracování a uchovávání obdržených osobních údajů návštěvníka bude probíhat v souladu s ustanoveními federálního zákona ze dne 27. června 2006 č. 152-FZ „O osobních údajích“.
  • Návštěvník webu bere na vědomí a souhlasí s tím, že je zakázáno poskytovat Správci jakékoli informace, které nemají nic společného s cíli webu. Takovými informacemi mohou být informace o zdravotním stavu, intimním životě, národnosti, náboženství, politickém, filozofickém a jiném přesvědčení návštěvníka, jakož i obchodní, bankovní a jiná tajemství návštěvníka..
  • Správce zaručuje návštěvníkovi, že používá osobní údaje přijaté od návštěvníka pouze pro účely omezené na marketingové, reklamní a informační účely správce, jakož i pro analýzu a průzkum návštěvníků stránek, jakož i za účelem poskytování zboží a služeb přímo umístěných, či nikoli, na webových stránkách správce.
  • Návštěvník v souladu s částí 1 čl. 18 federálního zákona „O reklamě“ dává Správci souhlas k přijímání reklamních zpráv s použitím uvedených kontaktních údajů.
  • Návštěvník je výhradně odpovědný za porušení zákona při používání webových stránek správce.
  • Správce nenese žádnou odpovědnost v případě porušení zákona návštěvníkem, mimo jiné nezaručuje, že obsah stránky odpovídá účelům návštěvníka stránky..
  • Návštěvník webu nese výhradní odpovědnost, pokud byla při používání webu správce návštěvníkem porušena práva a oprávněné zájmy třetích stran..
  • Správce má právo zakázat používání stránek návštěvníkem, pokud existuje právní základ.

Proč je adrenální adenom nebezpečný u žen a mužů?

Adrenální adenom je novotvar, který se obvykle tvoří na kůře vnitřního orgánu. Benigní těsnění v některých případech hrozí maligní transformací, a proto vyžaduje odstranění. Nádory mohou ovlivnit produkci hormonů, což negativně ovlivňuje pohodu člověka.

Patologie se obvykle tvoří na kůře.

Za co jsou zodpovědné nadledviny??

Spárované žlázy jsou lokalizovány v oblasti ledvin a mají dvě vrstvy. Každý z nich syntetizuje různé hormony. Nadledviny reagují na produkci kortikosteroidů, androgenů a adrenalinu. Hormony pomáhají stabilizovat rovnováhu vody a solí, jsou odpovědné za produkci glukózy, rozklad bílkovin atd..

Co je adrenální adenom a jeho typy

Za přítomnosti rizikových faktorů dochází k nadměrnému růstu a zesílení tkání. Přesné důvody, které zvyšují pravděpodobnost patologie, nebyly stanoveny. Předpokládá se však, že k jejímu rozvoji přispívají hormonální poruchy, dědičný faktor, mechanické trauma, zvýšená tělesná hmotnost, užívání perorálních kontraceptiv a nezdravý životní styl..

V souvislosti s množením tkání se tvoří benigní novotvar, který může být hormonálně neaktivní nebo aktivní. V závislosti na struktuře byla vyvinuta následující klasifikace:

  • jasný buněčný adenom nadledviny, ve kterém mají buňky světlý odstín;
  • pigmentovaný - uvnitř dutiny je vyplněn tmavý obsah;
  • adrenokortikální (struktura připomíná uzlík s lehkým obsahem);
  • onkocytový, připomíná malé zrno.

Hormonálně aktivní nádory

Ve většině případů je adenom levé nadledviny nebo pravé spojen se změnou hormonálních hladin a produkcí významného množství biologicky aktivních látek. U tohoto typu nádoru se vylučují hormony:

  • mineralokortikosteroidy;
  • androgeny;
  • estrogeny;
  • glukokortikosteroidy.

Kombinovaná těsnění přispívají k produkci ne jednoho, ale několika hormonů najednou. Příznaky se budou lišit v závislosti na odrůdě. U mužů a žen se budou lišit..

Alternativní klasifikace

Tato klasifikace zahrnuje smíšené rozdělení různých typů adrenálního adenomu u žen a mužů:

Lokalizováno na pravé i levé straně.

  • adrenokortikální novotvar. Navenek se podobá tobolce nodulárního typu. Je lokalizován na pravé i levé straně. Někdy to provokuje vývoj rakovinových procesů;
  • pigmentovaný. Není to běžné. Obrysy jsou namalovány v tmavě červeném odstínu, přičemž zesílení obvykle nepřesahuje 2 - 3 cm;
  • onkocytární. Tkáně rostou velmi silně, mají zrnitou strukturu.

Nádory podle velikosti a umístění

Adenom pravé nadledviny a levé může být malý, střední nebo obrovský. Lokalizační místo je pravý nebo levý vnitřní orgán. V některých případech nádor vzniká z obou stran najednou..

Charakteristické znaky

Příznaky cystických lézí se liší. Závisí na velikosti adenomu, na typu hormonální aktivity a vnitřní struktuře. V raných fázích se těsnění zřídka projevují. V budoucnu jsou diagnostikovány změnami vzhledu, hlasu. Tlak se neustále zvyšuje a vlasy začínají energicky růst v celém těle.

Kortikosterom nebo hyperkortizolismus

Tento typ hormonálně aktivních novotvarů negativně ovlivňuje hormonální hladiny. V závislosti na produkovaném hormonu se objevují následující příznaky:

    nadváha se vyskytuje téměř u všech pacientů. Zvýšení tukové hmoty je nerovnoměrné. Je uložen v břiše, hrudníku, tváři. Objeví se druhá brada. Ale na hřbetech rukou není prakticky žádný tuk;

Zvýšení tukové hmoty.

  • atrofie svalů. To je patrné především na ramenou a dolních končetinách, ale také na břiše. Tento příznak se projevuje dušností, vyčnívá břišní dutina;
  • kostní tkáň je zničena, protože tělu chybí minerály. Vyvíjí se osteoporóza, která dále vyvolává trvalé zlomeniny a omezenou pohyblivost;
  • kůže se ztenčuje, což vyvolává tvorbu strií. Nejprve jsou modré nebo fialové barvy a později se rozjasní. Obvykle se strie objevují na stehnech, břiše, hrudníku;

    Strie na bocích, břiše, hrudníku.

  • nestabilní emoční stav. Přebytek některých hormonů negativně ovlivňuje nervový systém. Pacient je v depresi, jeho nálada se neustále mění. Odolnost proti stresu klesá;
  • u žen jsou možné menstruační nepravidelnosti a potíže při početí dítěte.
  • Androsterom

    U tohoto typu adenomu se androsteron produkuje ve velkém množství. Toto je mužský hormon, proto jeho účinek postihuje především ženy:

    Menstruace se stává nepravidelnou.

    • vlasy aktivně rostou po celém těle, včetně obličeje;
    • zabarvení hlasu je drsné a připomíná mužské;
    • menstruace je nepravidelná, těhotenství nenastává. Pokud je novotvar spárován, může se menstruace úplně zastavit;
    • velikost prsou klesá;
    • svalová hmota roste podle mužského typu.

    Aldosteroma

    Adrenální adenom tohoto typu je spojen se zvýšenou produkcí aldosteronu, nejčastěji u žen. Zvláštností je, že rakovinné procesy jsou velmi vzácné. Mezi příznaky patří:

    • zvyšuje se objem krve, protože tekutina a sodík se špatně vylučují z těla;
    • tlak roste;
    • draslík se vylučuje ve velkém množství, což vyvolává vývoj záchvatů, snížený svalový tonus a někdy akutní srdeční selhání.

    Diagnostické postupy

    Diagnóza adenomu kůry nadledvin zahrnuje studium orgánu pomocí ultrazvukové metody. Ultrazvuk břišní dutiny je někdy neinformativní. V tomto případě je předepsáno počítačové nebo magnetické rezonanční zobrazování..

    Je bezpodmínečně nutné provést hormonální test, abyste zjistili, zda jsou hladiny hormonů normální. Studie umožňuje objasnit typ hormonální aktivity benigního nádoru. Je předepsána biopsie, aby se zjistilo, zda jsou rakovinné buňky přítomny v tkáních.

    Jak se nemoc léčí?

    Po provedení diagnostických studií zvolí ošetřující lékař terapeutický kurz. Bude to záviset na tom, zda je adenom hormonálně aktivního typu, či nikoli, a také na jeho velikosti. Pokud je narušena produkce biologicky aktivních látek, jsou předepsány léky ke stabilizaci hladiny hormonů.

    Hormonově aktivní novotvary ve většině případů vyžadují chirurgický zákrok. Odstranění nadledvinového adenomu se provádí buď klasickou břišní metodou, nebo laparoskopií.

    Pro chirurgickou excizi tkáně se používá skalpel. Operace je obvykle předepsána pro velké nádory nebo známky vývoje rakoviny. Klasický zákrok je složitý postup, při kterém je odstraněn celý vnitřní orgán. Obnova je dlouhá a obtížná.

    Laparoskopie se používá pro malé novotvary.

    Laparoskopie je méně traumatizující metodou. Používá se pro malé novotvary a poskytuje několik punkčních punkcí, kterými lékař získá přístup k zarostlým tkáním. Po vyjmutí tobolky se člověk rychle zotaví a může vést normální život. Laparoskopie vám umožní zachovat nadledvinu úplně nebo její významnou část.

    Pokud je operace prováděna na pravé žláze, je to vždy kvůli vysokému riziku kvůli zvláštnostem anatomické struktury. Alternativní léčba vývoje dutiny v nadledvinách není poskytována.

    Léčba lidovými metodami se nezbaví adenomu a nesníží nepohodlí, které kvůli tomu vzniklo.

    Možné následky

    Adrenální adenom v každém případě vyžaduje léčbu, protože se nevyřeší spontánně. Tento typ cystické formace často vyvolává vývoj rakovinových procesů. I když nedojde k transformaci do maligních tkání, hormonálně aktivní nádor přispívá ke zhoršení pohody, vzniku vážných zdravotních problémů.

    Novotvar vyžaduje léčbu pod dohledem lékaře. Pokud je operace provedena včas, prognóza zlepšení pohody je příznivá. Při absenci terapie nebo chirurgického zákroku pacient riskuje nejen zdraví, ale i život.

    U diagnostikovaného adenomu je nutná jeho povinná léčba, která nejčastěji zahrnuje chirurgický zákrok a odstranění tobolky spolu s žlázou. V tomto případě je pravděpodobnost relapsů a komplikací minimalizována..